De gevaren van een verouderde mazouttank: Wat zijn de risico’s en wanneer is vervanging noodzakelijk?
- Dex Ville
- 15 jan
- 3 minuten om te lezen
Mazouttanks zijn jarenlang een betrouwbare oplossing geweest voor de opslag van huisbrandolie. Maar zoals alles, hebben ook zij een houdbaarheidsdatum. Een verouderde mazouttank kan ernstige risico’s met zich meebrengen, zowel voor de veiligheid van je woning als voor het milieu. Wanneer wordt een tank een tikkende tijdbom? En hoe weet je of vervanging de beste optie is?

Waarom is een verouderde mazouttank gevaarlijk?
1. Corrosie en lekgevaar
Staal vergaat. Kunststof veroudert. Elke mazouttank, ongeacht het materiaal, heeft een beperkte levensduur. Stalen tanks kunnen van binnenuit beginnen roesten, wat leidt tot onzichtbare, maar gevaarlijke perforaties. Kunststoftanks verliezen op termijn hun sterkte en kunnen barsten. Een lek is niet alleen kostelijk, maar kan ook ernstige milieuschade veroorzaken.
2. Bodemverontreiniging
Een klein lek lijkt onschuldig, maar mazout sijpelt langzaam de bodem in. Dit kan leiden tot ernstige verontreiniging, met hoge saneringskosten als gevolg. In sommige gevallen kan de overheid je verplichten om een dure bodemsanering uit te voeren. Voorkomen is dus beter dan genezen.
3. Brandgevaar
Mazout is brandbaar. Een verouderde tank met lekkages of slechte aansluitingen kan bij een ongeluk – zoals een kortsluiting of een vonk – brand veroorzaken. De gevolgen kunnen catastrofaal zijn voor je woning en gezin.
4. Wettelijke problemen
In België gelden strenge regels voor de controle en het onderhoud van mazouttanks. Een verouderde, niet-gekeurde tank kan leiden tot problemen bij de verkoop van je woning of bij een controle door de overheid. Wettelijke boetes kunnen hoog oplopen als je tank niet aan de normen voldoet.
Wanneer is vervanging noodzakelijk?
Een mazouttank heeft geen oneindig leven. De exacte levensduur hangt af van het materiaal, de locatie en het onderhoud. Maar als je tank ouder is dan 20 à 30 jaar, is het tijd voor een grondige controle en waarschijnlijk een vervanging.
Enkele signalen dat je tank aan vervanging toe is:
Roestplekken of blazen op een stalen tank
Een vervormde of verkleurde kunststoftank
Sterke mazoutgeur rondom de tank
Olievlekken of vochtige plekken onder de tank
Problemen bij een recente keuring
Een erkend tanktechnieker kan je helpen om de staat van je tank correct te beoordelen en een veilige oplossing voor te stellen.
Wat zijn de alternatieven?
Je oude tank vervangen hoeft niet altijd te betekenen dat je opnieuw voor een mazouttank kiest. Er zijn verschillende mogelijkheden:
1. Een nieuwe dubbelwandige mazouttank
Veiliger, beter geïsoleerd en wettelijk conform. Een nieuwe tank is voorzien van de nodige beveiligingen om lekken te voorkomen.
2. Omschakelen naar gas of een warmtepomp
Wil je verduurzamen? Dan is dit het moment om over te schakelen naar een andere verwarmingsbron. Gas of een warmtepomp kan een milieuvriendelijker alternatief zijn.
3. Neutralisatie en verwijdering van je oude tank
Als je je mazouttank niet meer gebruikt, moet deze correct buiten dienst worden gesteld. Dit gebeurt door de tank te reinigen en te vullen met een inert materiaal of volledig te verwijderen.
Laat je tank controleren door een expert
Twijfel je aan de staat van je mazouttank? Wacht niet tot het te laat is. Laurent Vandevoordt, erkend tanktechnieker in de regio Diest, Hasselt en Sint-Truiden, helpt je graag met een professionele controle en advies op maat.
Of het nu gaat om een tankcontrole, een keuring of de plaatsing van een nieuwe, veilige mazouttank: je bent bij Laurent Vandevoordt aan het juiste adres. Neem vandaag nog contact op voor een vrijblijvende offerte en een oplossing die voldoet aan alle wettelijke normen.